Художествена галерия – Сливен апелира към всички приятели: Подкрепете Старият бряст в конкурса

Екипът на Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен апелира към всички приятели: Подкрепете Старият бряст в конкурса „Европейско дърво на годината”!

Старият бряст в Сливен е природен феномен – полски бряст на възраст над 1100 години, остатък от Великата Българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се простирала от Родопите до Черно море. Дървото притежава внушителни размери – 10 м. височина и обиколка 5,65 м. Свързан е с историята на Сливен, особено от времето на турското владичество. “Известно е това дърво, то е един от символите на града. Лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенци, Старият бряст е в същото време трогателен, държелив представител на вече чезнещ вид. Не се знае дали точно тук поробителят преди векове е бесил дедите – юнаци, но хората от града обичат този препатил мъдрец и го поддържат.” (Дамян Дамянов)

Нашият символ се състезава с дървета от 9 европейски държави и към момента води в класацията. Най-големият конкурент на Стария бряст засега е унгарският участник – Дивата круша. Унгария има опит с участието си в конкурса, тъй като участва за втора година, а нейният претендент за 2012 година – липа, стана и Европейско дърво на годината.

 

Гласуването е до 28.02.2014 г. като последната седмица на месеца броят подадени гласове ще бъде скрит за гражданите. Награждаването ще бъде на церемония на 19 март 2014 г. в Брюксел.

За Стария бряст може да се гласува на www.treeoftheyear.org. След гласуването задължително трябва да се потвърди дадения вот от личната поща.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s