Акция „Зима“ продължава

 bscap00023

Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ продължава до 16 ноември. Действията на „Пътна полиция“- Сливен ще са насочени към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

В седмицата за пешеходна безопасност ще се отбележи и Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който за 2015 година ще бъде 15 ноември.

Най-уязвимата възрастова група участници в пътното движение са пешеходците, като най-много жертви се отчитат при пешеходците над 64-годишна възраст. За деветте месеца на територията Сливенска област са станали 26 пътни произшествия с пешеходци, с 3 убити и 24 ранени.

В седмицата се набляга на превантивния контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, както и на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

Основната препоръка към пешеходците е да станат видими за останалите участници в движението. Когато пешеходците са с тъмни дрехи, стават трудно забележими и рискът от настъпване на пътен инцидент е много по-голям. За своята лична безопасност и за тази на своите деца е препоръчително гражданите да се снабдят с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или светлоотразителна жилетка. Така отдалеч ще бъдат видими за всички на пътя. Може да се закрепят светлоотразителни елементи на връхната дреха или на ръчния багаж.

КАТ призовава пешеходците:

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!

По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ПРЕМИНЕ и едва тогава пресечете безопасно.
Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече

НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ!

Бъдете внимателни при движение по хлъзгава настилка, при валеж, мъгла и силен вятър. Зимните дрехи ограничават до голяма степен видимостта и шума и пречат на реалната преценка.

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него.
Основната препоръка към водачите е да се движат с разумна скорост в зоната на видимостта!

При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на масовия градски транспорт! Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца!

Вашият коментар