Левски четири пъти посещавал Сливен

535655_422203101168171_313077_n

Васил Левски е посещавал Сливен четири пъти. За пръв път пристига в града на стоте войводи през януари 1869г. и след това през месец август същата година. Последното му идване е през месец ноември 1872г.

 

През лятото на 1867 г. се запознава със сливенската планина, когато идва с четата на Панайот Хитов, а знаменосец е самият той – бъдещият Апостол на свободата. Повече от 40 дни четата броди из сливенската планина и почти няма място, което не е посетено.

 

По време на пребиваването си в сливенския край той има възможност да се запознае с мнозина сливналии, сред които са Илия Господинов, Гунчо войвода, Таньо войвода, Анастас Хаджидобрев, Димитър Топалов, Михаил Икономов и др. Това са част от дейците на Сливенския революционен комитет и дейците на Априлското въстание.

 

В днешно време има запазени писма на Левски до Сливенския революционен комитет, но местата, където той е отсядал, почти не са съхранени. Левски, като идеолог на националната революция и организатор и създател на комитетите в страната, идва неведнъж в Сливен и в Сливенския край. Той посещава град Сливен, Нова Загора, Котел, Твърдица, Шивачево, големите селища като Кортен, Любенова махала и др. Отсяда в различни тайни скривалища, защото като водач на вътрешната организация трябва да спазва законите на конспирацията, да предпази и местните люде от арести. Заради това е толкова предпазлив.

Вашият коментар